Spor Niçin gerekli?


Hepimiz biliriz yani, sporun ne için gerekli olduğunu.
Biliriz yani, sağlığımız için gerekli olduğunu, zayıf ve formda kalmaya yardımcı olduğunu, sıkılaştırğını, dikleştirdiğini, uzattığını ama ben diğer boyutundan bahsedeceğim.
Relaxlaştırdığından....

Benim günüm; ekseriyetle, oğlumun beni ve kardeşini uyandırması ile saat 07:00 a.m başlar. Eğer oğlumun okul günü değilse kahvaltı evde yapılacak demektir ve pek fazla yemeğe düşkün olmadığından, akşam fazla yememiş hayli acıkmış durumdadır.Eğer ben O'na kahvaltı hazırlamakta gecikirsem, mutfağı karıştırmak sureti ile, ıvır zıvır şeyler; ya da bir meyve bulup atıştırır ve karnını doyurmuş olur. Ama bu doğru değildir.
Çünkü gelişmekte olan bir yavrunun yumurtasını, tahin helvasını, bazen reçelini, peynir ve zeytinini yemesi gerekmektedir.
Bu arada yanından 1 metre (altını çizdim sevgili okur, ciddiyim) bile uzaklaşsam, ciyaklayan bir bebeğe daha sahibim. Ağabeyinin kahvaltısını hazırlama aşamasında o da mutfak tezgahındaki yerini alır ve bu aşamaları itina ile gözlemler.(ileride bana da hazırlayacak ya, ön çalışma yani bir nevi fizibilite yapıyor kerata:))) )
Kahvaltı faslı bittiğinde en sevdiğim çiziktirilmiş karakter olan "Caillou" başlamış olur, ve kısıtlı olan çizgi film izleme saatini etkili değerlendirmek adına seyredilmesine izin verilir.
Bu arada eğer günlerden salı değilse iş başa düşmüş demektir, evde hummalı bir koşuşturma ile ev düzene sokulur ki araya minik bebeğin uykusu sıkıştırılacaktır.
Öğle yemeği ve hazırlıkları aşamasında iken, minik toddler uykusu gelmişse; yemekten sonra uyutulur yoksa boyama-kitap okuma- hamur yada başka bir aktivite ile zaman değerlendirilmesi yapılır. Bu aktivite zamanı, havaların güzel olduğu zamanlarda kesinlikle dışarıya çıkma, hoplama-zıplama, bisiklete binme, kaykaydan kayma gibi eğlencelerle doldurulur.
Akşam olma ve eşimin eve gelme saatinde akşam sofrası hazırlıkları yapılır. Yemek ilaveleri, sofra kurma gibi hizmetler görüldükten sonra akşam oyun saati başlar. Oğlumla geçirilecek, diğer her iş kenara çekilecek tam tamına 1 saatlik zaman dilimi başlar. Bu zaman çok önemlidir. Çünkü gün içindeki haylazlıklarına verilecek ceza bu oyunu eksiltmek, yada kaldırmak şeklinde can acıtmayıcı ama sıkıcı şeklinde verilecektir. Derken en gerilimli uyku saati başlar. Çünkü benim miniklerimin uyku ile hiç arası yoktur. Her yarım saatte bir uykusundan uyanan kızım ve evveliyatında aynı kötü dönemi bana yaşatmış oğlum sayesinde deliksiz gece uykularına hasret kalmış bulunmaktayım.
Kızımdan hiç bahsetmediğimi farkettim. O oğluma göre daha sakin yaradılışlı olduğundan, ve benim de annelik tecrübem katlandığından onun gelişim aşamaları daha kolay atlatılır durumdadır. Ve fakat sakin görüntüsünün altında kıskanç,inatçı huysuz bir bebek besleyen kızımında idaresi zordur ve ilgliyi sürekli üzerinde tutmak istemektedir. Zaten günün anlatılmayan taraflarında da iki kardeşi birbirinden ayırmak ve birbirlerine zarar vermelerini önlemekle geçer.
En kaba hatları ile konunun özeti budur. Ama bitmez haftanın iki günü uğrak yerlerim sabittir. Eşimin iki akşam programı vardır ve geriye fazla da zaman kalmamaktadır. Gezmeyi çok seven yapım bana her işi pratik şekilde yapıp evden kendimi atma, yada birilerini yanımıza çağırmak şeklinde sonuçlanır ve misafirsiz veya gezmesiz kalınmamış olunur.

Bu kadar detayı neden verdim?! Çünkü yukarıda okuduklarım anneliğimin parçaları idi. Yada birinin eşi olmanın gereksinimleri. Ama ben sadece YMZ'nin eşi yada iki çocuk annesi değilim. Ben tek başına bir bireyim. Ben EAZ'yim. Ve kendimi beslemek adına, yalnız geçirdiğim vakitlerde şarj // SARZ demedim dikkat! Çok sinir edici, demeyin siz de lütfen // oluyorum.

Tamam sadede geliyorum. Uzun zamandır en sevdiğim şey olan ve beni hayata bağlayan yüzme sporundan mahrum kaldığım gibi kısıtlanmış hareketten ve düzensiz hareketten(spor) kaynaklanan kendimi kötü hissediyordum. Ta ki uzun aranın ardından gittiğim spor merkezime kadar. Biraz yürüyüş bandı, bisiklet, ve cross(böyle yazılıyor sanırım bilmiyorum, ezmeyin beni) bende bir rahatlama, aman dostlar bir hafiflik, bir sakinlik, bir huzur anlatamam. Relax kelimesini yukarda özellikle kullandım. Çünkü tek tek saydığım artıların hepsini barındırıyor kelime manası. 
Tam anlamı ile rreelllaaaxxxx olarak çıktım salondan. Hatalı sollama yapana kızmadım, acele etmiyordum, bakışlarım değişmişti.

Tavsiye eder miyim. Eveeeet. Herkese...
Büyük şehirde ama özellikle İstanbul'da yaşayan herkesin spor yapması şart..
İlla salona gitmeye gerek yok imkan doğrultusunda dışarda yada belediyenin ücretsiz saatlerinden yararlanılarak çok da güzel yapılabilir.
Bol sporlu günler...

Comments

nohut oda said…
kesınlıkle ne kadar kosturmaca yogunluk olsada spor ınsanı rahatlatıyor bız ısten sonra gıderdık mesela..cok ıyı gelırdı..
Bir süredir sağlık problemleriyle uğraşıyorum ve ben hiç spor yapan biri değilim:(( zorunlu spora başladım ve kendimi çok iyi hissediyorum.Umarım devamını getirebilirim.
Sevgiler.
embir said…
sana en kısa sürede deliksiz uykunun tadına varacağın günler diliyorum canım. Benim müdürümde de aynı sorun var. Bende çocuk yok ondan bilemiyorum, sanırım yakın bir tarihte uykusuz geceler için adım atacağım :))
Crebro said…
Aaa katılıyorum ben ne zaman aşırı stress altında hissetsem o günler daha uzun süre koşuyorum. İşe yarıyor gerçekten.

Popular posts from this blog

Dantelde son nokta

şifahane

Babaanne ve Dede Yanında...